Thursday, August 6, 2009

Decorated eggs


Decorated eggs painted and scratched inspire with embroidery work

Wednesday, August 5, 2009

Bread recipe



This bread is our family recipe. I don´t know anybody, who knows this bread. We named it Crumplish kolatcho – potatoe bread. I do it, when for dinner we have some thick soup like cabbage soup or bean soup and so. It is easy to make. You need 1 kg flour, 1 spoon salt, 3 pieces potatoes big like fist /crude potatoes, not cooked/ , 1 egg, 1 sachet of baking powder and about 3 or 4 dcl water. /In our country the weight of one sachet of baking powder is 12 g, you can use bakind soda too/.
Grate these potatoes to fine. Add flour, salt, baking powder, egg and water. Don´t add to much water. It should not run away. This dough is need to be firm. To keep the shape as on photo. Mix the dough. I do it with my hand. Put it on greased and powdered pan with flour. Bake it until it is crunchy. We don´t slice this bread but break. I am sure you will like it.


Ez a kenyér a családi receptünk. Nem ismerek senkit, aki ismerné ezt a kenyeret.
Akkor készítem, ha az ebéd valamilyen sűrű leves, például káposztás leves vagy bableves. Elkészítése nagyon egyszerű. A következő kell hozzá:
1 kg liszt, 1 leveses kanál só, 3 nagyobb darab nyers krumpli /kb. ökölnagyságú/, 1 tojás, 1 tasak sütőpor /12 g/ és 3 – 4 dcl víz. A krumplit finomlyukú reszelőn le kell reszelni. Hozzáadni a lisztet, sót, sütőport, tojást és a vizet. A vízzel vigyázni kell, hogy a tészta ne legyen túl híg. A tésztának tartania kell a formáját, ne follyon szét. /mint a képen/. Kivajazott, kilisztezett tepsin ropogósra sütjük. Mi otthon ezt a kenyeret nem szeljük hanem törjük. Biztos vagyok benne hogy ízleni fog.


Tento chlieb je náš rodinný recept. Nepoznám nikoho, kto by ho poznal. Pripravujem ho, ak na obed máme nejakú hustú polievku, napr. kapustovú alebo fazuľovú.
Príprava je veľmi jednoduchá.
Čo k tomu potrebujeme sú: 1 kg múky, 1 polievková lyžica soli, 3 väčšie surové zemiaky /ako päsť/, 1 vajce, 1 sáčok kypriaceho prášku a 3-4 dcl vody. Zemiaky nastrúhame na jemno, pridáme múku, vajce, kypriaci prášok, soľ a nie príliš veľa vody. Len toľko, aby cesto držalo dokopy a neroztekalo sa, tak ako je vidno na fotke. Na vymastenom, múkou vysypanom pekáči ho do chrumkava opečieme. My tento chlieb nekrájame ale lámeme. Som si istá, že vám bude chutiť.